Wees je bewust van waar je trots op bent

Noem eens iets vanĀ  jezelf waar je trots op bent? Een vraag die voor veel mensen niet gemakkelijk te beantwoorden is. Waarom niet? Omdat het goede doen voor veel mensen normaal is. Alleen het slechte valt op, met als gevolg dat we onszelf vooral op de kop zitten over dingen die niet goed gaan.

Zelfvertrouwen

Maar als we er even de tijd voor nemen (probeer het maar!) dan kan iedereen wel wat verzinnen. Het is of er opeens een lichtje aan gaat: schouderspieren ontspannen, de rug recht, er klinkt een verlichtend zuchtje… Het besef dat er dingen zijn waar we ons best voor hebben gedaan en wat goed heeft uitgepakt maakt dat we zelfvertrouwen krijgen.

Positieve basis

Vraag jezelf regelmatig af waar je trots op bent. En leer het ook opmerken als je ergens trots op bent. Als je een moeilijke taak hebt volbracht, en zelfs als je het alleen al goed hebt geprobeerd kun je trots zijn. Zoek het niet te ver weg en te groot. Je kunt trots zijn op het volbrengen van een gesprek waar je tegenop zag. Op een taak die je hebt afgemaakt zonder je af te laten leiden. Op dat je jezelf niet zo op de kop zit om dingen die mislukt zijn. Het geeft je een positieve basis om nog een heleboel dingen vanuit te leren. En bovendien geef je met zo’n basis het goede voorbeeld naar anderen.