Moes

Wie is Moes?

Over Moes Wagenaar

Ontdekken

Mijn passies als filosoof en theatermaker (schrijver, dichter, acteur, jongleur, zangeres, danseres, tekenaar…) volgen is wat ik niet laten kan en wat mij enorm veel brengt. Toen ik jong was deed ik dat om te ontdekken wie ik zelf was en een mooie positieve kijk op de wereld te krijgen. En inmiddels doe ik dit om de samenleving hierbij te helpen. Wie zijn wij en hoe kunnen we onze leefwereld goed inrichten? Hoe kunnen we er voor elkaar zijn? Wat geeft daadwerkelijk zin aan ons bestaan? Grote vragen, maar ze komen stuk voor stuk terug in de meest banale dingen in onze dag.

Jongeren

Op het moment dat ik net een gezin had gesticht kregen we een pleegdochter van toen 16 jaar. We hadden er nooit over gedacht om iemand in huis te nemen, sterker nog, ik had net een herniaoperatie gehad, mijn partner was net overspannen geweest en we waren allebei eigenlijk best een beetje bang voor pubers. Maar toen ze zich in ons netwerk aandiende was ze meer dan welkom, want we voelden echt een klik met haar. De twee jaar dat ze bij ons woonde was precies in de periode dat ik wist dat ‘Over Doelen en Dromen’ niet zomaar een theaterproject moest worden¬†zoals bij de pre-pilot in Zweden, maar een project voor middelbarescholen. Ik heb enorm veel geleerd van haar over de jongerencultuur, van hoe het (niet) moet bij de opvoeding, wat er leuk is aan pubers en van wat perspectief biedt in een tienerleven.

Ruimte geven

Ook zijn er verschillende volwassenen op mijn pad gekomen waarmee ik het uren en uren heb gehad heb over idealistische drijfveren rondom jongeren. We zien het allemaal: jongeren stellen vaak in beginsel prachtige kritische levensvragen. Maar omdat er niet altijd vruchtbare bodem is voor die vragen in onze maatschappij ebt die drang om iets moois van het leven te maken vaak weer wat weg. Ik zie het als mijn taak om via de scholen de levenskunst en het interne kompas van jongeren de juiste ruimte en voeding te laten geven en hun eigen ontwikkeling en die van de samenleving ermee tot bloei te laten komen.

Mensen inspireren

Ik heb mijzelf een doel gesteld in het project waar ik samen met mijn team aan werk: een traject neerzetten dat inhoudelijk, artistiek en organisatorisch staat als een huis. Daarmee zorg ik ervoor dat ik steeds meer mensen kan inspireren om ruimte te geven aan de authenticiteit van henzelf en van anderen.