Falen en verder gaan

Het is een oud ideaal om dingen volledig uit te werken voor ze naar buiten worden gebracht. Tegenwoordig moeten pilots worden gedaan, er zijn evaluatiestudies, updates, etc. Veel systemen die nu worden ontwikkeld gaan interactie aan met mensen. Hoe je mensen moet helpen is een zaak van aftasten, niet puur van protocollen afwerken.

Fouten maken moet

Een heel stuk theorie, waarmee ik aan wil geven dat we tegenwoordig weten dat ons interne kompas volgen uiteindelijk beter werkt dan een opgelegde moraal volgen. En daarbij hoort het dat je fouten maakt. Je zult soms je neus stoten om uit te vinden wat wijsheid is in de omgang met anderen, in het afwegen van belangen, in het vormgeven van je leven.

Wat mislukte er en hoe nu verder?

Maak dingen die mis gaan bespreekbaar. Met de nodige dosis licht en lucht. Wat bij het bespreken heel welkom is, is:

  • afstemmen wat ideaal was geweest,
  • benoemen wat wel goed ging (ook de poging telt),
  • benoemen wat niet goed ging,
  • bedenken hoe dit heeft kunnen gebeuren,
  • spijt uitspreken (ook spijt dat het zo gegaan is),
  • een realistische belofte naar de toekomst uitspreken.

Begin bij jezelf

Mensen kunnen zich erg ongemakkelijk voelen als dingen die mis zijn gegaan worden besproken. Dit komt omdat er vaak geen cultuur is waarin dit gebruikelijk is. Oefen het daarom eerst in situaties waarin je zelf iets mis hebt gedaan. En probeer langzaam om je heen met mensen die jou vertrouwen de cultuur te veranderen rondom fouten maken.

De succesmaatschappij draaft door

Een filmpje dat over de achtergrond gaat van dit probleem is “Borderline maatschappij” met Dirk de Wachter, een psychiater uit BelgiĆ«. Hij vertelt dat er een trend is dat alles elke dag fantastisch moet zijn in onze geluksmaatschappij en dat dat niet zo is, en niet zo kan. Maar waar we niet tegen bestand zijn. Er komt een schijnidentiteit van succes, maar daarachter zit veel eenzaamheid. Zijn les: leer je kinderen ook een klein beetje ongelukkig te zijn, te accepteren en een plek te geven als er dingen niet perfect gaan en er ook voor anderen te zijn als ze niet perfect zijn.